Snel naar >
DISC BENELUX GREEN IT PRODUKTEN NIEUWS KLANTEN CONTACT
Het formaat is ontwikkeld om opnames, te herschrijven en afspelen van High Definition video (HD) alsmede de opslag van grote hoeveelheden digitale computerdata. Een single layer Blue-ray Disc kan een hoeveelheid van 25GB aan data opslaan ( staat gelijk aan 2 uur HDTV, 13 uur standaard definitie TV, of meer dan 1 miljoen digitale A4 documenten). Er zijn ook al dual layer versies beschikbaar welke een opslagcapaciteit hebben van 50GB en de ontwikkeling gaat verder media met 4 layers welke 100GB kunnen opslaan !

Terwijl de huidige optische disc technologie zoals DVD, DVD±R, DVD±RW en DVD-RAM een roodlicht laser gebruiken om data te schijven en te lezen, gebruikt het nieuwe formaat een blauw-violet laser met een grote dichtheid en scherpere golflengte. Vandaar ook de naam Blue-ray.
Ondanks de verschillende types van de toegepaste lasertechnieken kunnen de Blue-ray produkten gemakkelijk backwards compatible worden gemaakt d.m.v. het gebruik van BD/DVD/CD compatible optische pick-up en lasers zodat deze ook DVD en CD aan kunnen in hetzelfde loopwerk.

Het voordeel van het gebruik van de blauwe-violet licht laser(405nm) is dat deze een kortere golflengte heeft dan de roodlicht laser(605nm) welke het mogelijk maakt om de laser beter te focussen met een grotere precisie. Dit staat het toe om de data compacter op te slaan op een kleiner oppervlak met dezelfde afmeting van een CD /DVD schijfje. Dit samen met smallere straal van de laser van 0,85 maakt het mogelijk een opslagcapaciteit te verkrijgen van 25GB 50GB en 100GB/ 128GB per disc.
Blu-ray DISC  Blu-ray voor data opslag (BD)
Blu-ray, ook bekend als Blu-ray Disc (BD) voor data is de naam van de nieuwe generatie optische disk formaten gezamenlijk ontwikkeld door de Blu-ray Disc Association (BDA),een groep van ´s-werelds leidende consumenten electronica, computer en media fabrikanten. (inclusief Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK en Thomson).
Voor de professionele markt voor de opslag en archivering van computergegevens is deze ontwikkeling een zegen omdat we naar een standaard gaan welke ons voorlopig ruimte genoeg biedt om aan de steeds groter wordende behoefte van veilige en authentieke oplag van digitale gegevens te voldoen.

Met behulp van de geautomatiseerde DISC Jukebox/Library systemen kunnen on-line dataopslagsystemen worden opgezet welke achivering bieden met een capaciteit vanaf 2 TB tot en met 70 TB en  tot 128TB  per systeem.
De kosten van de data opslag zijn ook nog het laagst in de industrie per GB.
PROFESSIONEEL
OORSPRONG
Verschillen tussen de diverse technologien  storage:
Backup vs archivering op HDD,Tape en Blu-ray : klik hier