4823 LJ Breda
Nederland
Tel 076-5414360
PoINT Archiver
info@disc-nederland.nl
Qstar Network Migrator
 Snel naar >
DISC BENELUX GREEN IT PRODUKTEN NIEUWS KLANTEN CONTACT

Copyright  2005 -2018 Alle rechten voorbehouden. Zie onze disclaimer  

Backup is geen archivering !
Wanneer we een backup oplossing gebruiken voor langere temijn opslag, dan zullen de files op de primaire (harddisk) opslag
worden gekopieerd naar de backup opslag eenheid en optioneel worden verwijderd van de primaire lokatie.

Een significante zwakheid van deze benadering is dat er geen “transparante”toegang meer is tot deze “gearchiveerde”data.
Sommige backup applicaties voorzien in specale gebruikers interfaces die de gebruikers in staat stellen hun data van de backup en de gearchiveerde data te doorzoeken, terwijl andere dit in geen geval toestaan en dus niet bieden. Zij vertrouwen op de beheerder(s) die de data op verzoek zullen “terug”zetten. Dit soort handelingen zijn zeer arbeidsintensief en kostenverhogend.

Een goede archiveringsstrategie gebruikt archiverings software om files te verplaatsen van primaire storage naar goedkopere opslag en zorgt voor eenvoudige terugzoek en transparante toegang van deze data zonder tussenkomst van de beheerder(s).
Een backup oplossing is nog geen goede archiveringsoplossing !
We zijn nog steeds verbaast als een klant ons verteld dat ze niet het verschil tussen backup en archivering begrijpen.....

Backups zijn niets meer dan periodiek genomen “snapshots”van actieve data: data die op snelle primaire harddisk storage moet staan i.v.m. de snelheid en wordt gekopieerd naar een ander storage platform (meestal tape) om als recovery te dienen in geval van een crasch of andere oorzaken van verlies van de primaire storage. De meeste backups worden voor een beperkte tijd bewaard. Een soort korte termijn verzekeringsstrategie van de meest gebruikte data.
Gearchiveerde data daarentegen heeft geen backup nodig ! Indien dit wel nodig is dan is dit geen archief...Een archief is een aparte storage laag of platform buiten de “primaire storage+ backup data” . Het bestaat uit niet vaak geraadpleegde bestanden welke niet meer veranderen maar wel een waarde hebben voor de organisatie en dus bewaard moet blijven. ( denk ook aan wetgeving op dit gebied zoals de archiefwet ). Vaak is dit een aanzienlijk deel van de totale hoeveelheid aanwezige data ( 80% statisch / 20% dynamisch). Een goede archiverings oplossing gaat ook nog een stap verder gezien de wens om deze data toch te kunnen raadplegen indien gewenst als was het op primaire storage is opgeslagen !

Er zijn 3 manieren om deze bovengenoemde functionaliteit te verkrijgen en hier begint vaak de verwarring....

1) De gearchiveerde data wordt gepresenteerd d.m.v. een opslag laag met gebruik maken van CIFS of NFS shares voordat deze data naar tape of een ander opslagplatform wordt opgeslagen.

2) Met gebruikmaken van redirectors (ook wel Stubfiles genoemd) welke zijn gelinkt aan de specifieke files in het archief. De stubfiles zijn vele malen kleiner (4kB) dan de originele files ( 1MB- 1 GB)die in het archief staan.

3) Met gebruik maken de stubs die de data terughalen (restoren) van bijvoorbeeld tapeopslag.
BACKUP  OF ARCHIVERING ?